TEST CAT S61 – Smartphone cu valoare adăugată, proiectat să reziste

de: Florin Cașotă
07 10. 2018
Alex Țibu / PLAYTECH

Am descoperit CAT S61 la MWC 2018. Am fost impresionați și l-am așteptat la un test. A venit și acum suntem gata să-ți spunem ce-i atât de special la el.

Smartphone-urile sunt unelte care pot face multe lucruri pentru multă lume. Totuși, există o nevoie ca smartphone-urile să facă anumite lucruri foarte bine. În acest caz, telefonul CAT S61 arată mai bine pe șantier decât pe Calea Victoriei.

Da, CAT S61 este un smartphone construit să stea printre ciocane și clești. Este rezistent la apă și la căzături. Unde mai pui că are trei funcții care ar trebui să stârnească interesul muncitorilor și arhitecților.

CAT S61 – Trei funcții esențiale pe șantier

CAT S61 are o cameră termică cu care poți vedea o sursă de căldură de până la 400 de grade celsius, indiferent dacă este lumină sau întuneric. Această cameră poate fi utilizată pentru a diagnostica curenți, scurgeri sau blocaje.

Poți face fotografii, filma clipuri video, transmite direct pe YouTube sau chiar poți face timelapse-uri pentru a putea vedea modul în care evoluează problema. De asemenea, ai mai multe metode de vizualizare a căldurii, iar unul interesant este cel prin care poți vedea cel mai fierbinte punct.

Acestă unealtă este foarte utilă pentru muncitori, arhitecți, deoarece îi ajută să detecteze probleme care ar putea apărea atunci când recondiționează o casă, de exemplu. De asemenea, tot cu aceasta funcție poți selecta mai multe puncte din imagine pentru a le monitoriza variația de căldură de-a lungul timpului.

De menționat că acestă cameră termică consumă destul de multă energie. Dacă vrei să o folosești un timp îndejungat, ar trebui să bagi telefonul într-o baterie externă.

O altă funcție este măsurarea distanței cu ajutorul unui laser. Practic, cu acest telefon poți să uiți ruleta acasă pentru că poți măsura orice și precis. Această funcție este utilă pentru muncitori, dar și pentru oamenii obișnuiți care au nevoie să măsoare dacă o să intre biroul în colțul camerei sau nu.

Senzorul infraroșu e la bază, pe spate.

Încă o funcție specială pe care acest telefon o are este monitorizarea calității aerului. Aplicația Air măsoară calitatea aerului din interior, dar monitorizează și temperatura și nivelul de umiditate.

Poți vedea nivelurile de poluanți cum ar fi vopselele și solvenții. Cu acest telefon nu o sa te plimbi prin oraș să detectezi noxele din aer, ci mai degrabă este util pentru apartamentele și casele proaspăt renovate astfel încât să vezi dacă aerul este unul bun de respirat.

Aici ai cinci niveluri de calitate aerului: excelent (nu există probleme), bun (este recomandată ventilarea), calitate moderată (recomandată ventilația excesivă și căutarea sursei poluării), calitate redusă a aerului (nu ar trebui tolerat pentru mai mult de o lună), aer dăunător sănătății (se folosește doar pe perioade scurte și cu o ventilație intensă).

Există și magazin cu aplicații special. Aici găsești aplicații de care utilizatorii acestui telefon ar putea fi interesați: boloboc, detector de metale, conversie unități, altimetru și așa mai departe. Menționez că aceste aplicații nu sunt restricționate doar pentru aceste telefon. Toate sunt în Play Store, dar aici sunt adunate într-un singur loc și le găsești mai ușor.

CAT S61 – Alternativa pentru cei care nu vor un smartphone fragil

În altă ordine de idei, CAT S61 este un smartphone cu o diagonală de 5,2 inci cu un panou IPS la o rezoluție Full HD și cu un raport de aspect 16:9.

În plus, acesta este căptușit în așa fel încât poată să cadă și să îți scape oriunde pentru că nu o să se spargă. Drept urmare, este un telefon destul de gros, destul de greu și care-ți va pune dificultăți în al manevra cu o singură mână, dar măcar nu îți faci griji că o să-l spargi.

Ecranul este tactil, dar pentru a naviga prin meniuri ai trei butoane fizice în partea de jos.

Un alt element de design care trebuie menționat este butonul care poate fi programat pentru ce vrei tu: să deschidă o anumită aplicație, să activeze o anumită setare etc.

Destul de util și nu o să mai cauți prin telefon aplicația de care ai nevoie, mai ales dacă o folosești foarte des. Per total, nu este vreun telefon care să câștige vreun concurs de design și arată ca și cum ar trebui să-l pui în trusa cu scule, nu în buzunar.

La interior mai avem un procesor Snapdragon 630 (2,2 GHz), 4 GB memorie RAM, 64 GB spațiu de stocare intern (poate fi extins printr-un card microSD) și rulează Android 8. Toate aceste lucruri îl fac să meargă destul de bine și nu ar trebui să ai probleme în utilizarea zilnică.

Eu l-am folosit și a fost destul de sprinten și a trecut repede dintr-o aplicație în alta. Totuși, aplicația pentru camera termică este una destul de lentă și trebuie să aștepți câteva momente.

Un alt punct în plus pentru Cat S61 este faptul că are o baterie imensă de 4.500 mAh, iar asta se traduce în autonomie de cel puțin două zile. De asemenea, este bine că telefonul are încărcare prin USB tip C.

Bineînțeles, telefonul are și o cameră principală de 16 megapixeli cu bliț integrat și o cameră de selfie de 8 megapixeli. Rezultatele sunt mulțumitoare, utile pentru muncă și nu o să câștigi vreun concurs de fotografie cu acest telefon.

CAT S61 este un smartphone cu un anumit public țintă și se adresează celor care au nevoie de astfel de unelte pentru muncă sau celor care ar vrea asemenea opțiuni pe smartphone-ul lor pentru munca ocazională sau pentru hobby.

Sigur, ai putea alege aceste telefon dacă ai nevoie de unul cu o autonomie a bateriei mare și care să fie rezistent la apă și la căzături. Îl găsești deja în România.